I Baegsvaerd nordväst om Köpenhamn pågår just nu NM. Jag var där under lördagen 10/8.

Danskarna Dominerade och vann det mesta. Då jag var där fick vi dock ett Guld i K2 och två K1 silver som båda togs av Martin Natell ursprungligen från Ängelholms rodd och kanotklubb, samt flera brons.

DSC_0912

DSC_0936

Något som diskuterades flitigt under dagen var varför danskarna dominerade hela tävlingen så fullständigt. Inte bara Sverige hamnade efter utan även Norge och Finland. Ett tydligt mönster var att danskarna var större. De hade mer muskelvolym och med detta större styrka. De hade uppenbarligen tränat mycket explosivitet vilket var tydligt i uppgörelsen på K2 5000m. En svensk och en dansk båt låg och växlade ledningsposition då danskarna plötsligt när det var ca 150 m kvar exploderade och drog ifrån svenskarna som inte orkade svara.

Danskarna har helt klart tränat explosivitet och byggt muskelvolym. Detta brukar jämna ut sig för de andra länderna i senioråldern men danskarna satsar troligen tidigare på styrketräning.

För Sveriges del finns det dock en fågel som sticker ut och det är Martin Natell. Han ska snart representera Sverige i senior VM. Han är snabb och han har muskelvolym. Två silvermedaljer idag på sträckorna 200m och 1000m lovar gott för framtiden.

DSC_0956

Tidig styrketräning är något som kommer både inom idrotten och idrottsmedicinen. Svenska kanotförbundet tillsammans med Bosön håller på att sprida kunskapen om vikten av rörlighet och styrka . Den som vill lära sig mer om ämnet kan läsa på sidan barnträning.se

DSC_0918

Annonser