Händer och fingrar används väldigt mycket vid paddling. Bla beroende på teknik och vana så kan man få diverse olika problem. Blåsor och skavsår är bland det första som nybörjaren råkar ut för. Efter x antal mil förvandlas den ömma huden till hård skyddande läderhud. Krampaktigt och onödigt hårt grepp om paddeln kan skapa problem av olika karaktär. När jag lärde mig paddla fick vi instruktioner om att påskjutshandens fingrar skulle slappna av och nästan sträckas ut. Endast tummen och pekfingret skulle hålla fast paddeln. Så gör jag inte idag men försöker fortfarande slappna av med fingrarna vid påskjutet.  Ett smalt eller tjockt paddelskaft gör att du får hålla mer eller mindre hårt.

Som vanligt vid överbelastningsskador handlar det ofta om ”to much to soon”. Kroppen svarar på träning men framförallt på återhämtning. Om det sker för lite återhämtning hinner inte kroppen bli starkare innan nästa träningspass kommer.

Handens leder är väldigt många och små. De ska dessutom klara stora krafter, och gör det för det mesta.hand lederFör att få handens leder stabila behövs någon form av armering. Det finns inte så mycket muskelvävnad som ligger och stabiliserar mellan två leder. Stabiliseringen sker istället genom ligament och senor.extensorsenor Senorna blir muskler längre upp i underarmen. För att få handen att fungera bra gäller samma som för andra leder. Normal rörlighet, normal styrka åt alla håll och en förmåga att stabilisera lederna.

För att få en ”falsk” stabilitet kan man prova med utanpå liggande stöd i form av exempelvis ortoser eller idrottstejp. Om ni har tejp så prova att lägga den längs med ett finger och vidare upp på underarmen bara för att känna hur stabiliteten förändras. Jag tycker inte ni ska använda tejp om ni inte fått den rekommendationen av medicinsk personal eller annan kunnig. För mycket ”falsk” stabilitet gör att man tappar muskelstyrka.

Hur tränar man då handen? Jag har sett en hel mängd variationer på temat men de som jag nog tycker är bäst är med kroppen som belastning. Paddlingen i sig är belastning men den träningen bör varieras med annan alternativ träning. Klättrare får en fantastisk explosiv styrka och är ett utmärkt alternativ.

Klättrare

Klättrare

Jag tycker också att man ska nämna gymnastik som inspirationskälla. Gymnaster tränar väldigt mycket grundövningar för att klara av sina extrema rörelser. Händer är inget undantag.

Detta är vältränade människor men med lite fantasi kan ni nog använda er av lite idéer från dessa övningar. Armhävningarna på handryggen startar man lämpligtvis knästående eller kanske tom lutande mot den mjuka soffryggen. Det tar tid att vänja sig. I den andra filmen fanns där en övning där man går upp på fingertopparna. Från fingertopparna ska man sen ner på handflatan och göra en armböjning (armhävning) och sen upp igen.

Här kommer ett par filmer till som tränar handlederna och resten av kroppen. Prova gärna men de är svåra.

Swedish bars = ribbstol

Träna på!

Annonser