Etiketter

, ,

Scapula eller skulderbladet är det stabila fundamentet för att armen ska kunna röra sig normalt. Det betyder också att om fundamentet är skevt påverkas armens funktion vilket kan leda till skador.

Jag har i tidigare inlägg skrivit om sambandet mellan axel/skuldra/nacke. Detta är en fortsättning på samma tema.

Jag har precis varit på en föreläsningsdag som svensk idrottsmedicinsk förenings dotterförening IM-syd höll i Baltiska hallen Malmö. Där var ett flertal namnkunniga föreläsare inbjudna varav jag kommer att nämna några.

Det man är rörande överens om var att söka en normal funktion av skulderbladet. Då det oftast var här ett av de viktigaste lösningarna till skadeuppkomsten i axeln finns. I axelleden runt kulan kan man få väldigt många skador såsom muskelsenskador, bursiter, instabilitetsproblem, ligamentskador etc. Det går ofta att behandla dem direkt men av någon anledning kommer smärtan tillbaka efter ett tag. Idrottaren kanske återgår till full träning när det känns bra men samma problem åter kommer. Detta kan bero på okontrollerade rörelser av andra delar i kroppen. För en kanotist kan detta komma ifrån att skulderbladet rör sig felaktigt eller att bålmusklerna inte klarar stabilisera eller att benmusklerna är för svaga. Allt detta kan påverka axeln.

En av föreläsarna var Susanne Brokop (sjukgymnast för simlandslaget i 25 år inklusive sex sommar-OS) en del landslagskanotister har också träffat på henne. Hennes föreläsning handlade bla om ”Skulderproblem hos simmare”. Det hon talade om var om vanliga problem hos simmare. Simmare stretchar fast de inte behöver det. Axelleden är ibland mycket överrölig men ändå stretchar man. Antagligen för att alla andra gör så. Denna extra rörlighet gör att det blir svårare att stabilisera axeln. Något man även har sett är att hos simmare så är muskulus serratus anterior en utsatt del. Man har gjort studier där man testat simmare under ett träningspass och testat styrkan i Serratus anterior med jämna mellanrum under passet. Det man kom fram till var att Serratus anterior är mer uttröttbar än andra muskler för att den var stark i början av passet men tröttnade mer än andra muskler.

Serratus anterior är en av musklerna för att skapa tre samverkande dragriktningar för scapula. När musklerna arbetar tillsammans fungerar scapula och därmed axeln på ett optimalt sätt. Serratus anterior drar scapula framåt/neråt längs med bröstkorgen (se bilden ovan).

Scapulas två andra dragriktningar är uppåt/bakåt och neråt/bakåt. De som drar (lyfter) scapula är flera muskler bla trapezius övre del, levator scapulae, romboideerna. Muskeln som drar neråt/bakåt är trapezius nedre del.

Fortsättning följer i del 2.

Annonser