Etiketter

Thoracalen eller bröstryggen är en del av kroppen som används mycket vid paddling. Paddeltekniken gör att många sitter framåtböjda i ryggen och särskilt i bröstryggen. Kroppen har egenskapen att anpassa sig till det den utsätts för. Det kan vara träning eller inaktivitet. Den anpassar sig även till det rörelseutslag som normalt uppstår vid daglig aktivitet. Som barn är man väldigt rörlig och med stigande ålder så brukar kroppen stelna till och anpassa sig till det den utsätts för. När det gäller kanot så består vardagen till stor del av att vara i sittande läge med något framåtböjd bröstrygg. Det är därför väldigt viktigt att som förebyggande träning upprätthålla normal rörlighet. Om man underlåter att arbeta med rörligheten kan detta resultera i en mångfald av sekundära problem.

Jag kommer här att visa några enkla övningar som ni kan lägga in kontinuerligt till era träningsprogram. De har som syfte att eftersträva normal rörlighet för att kunna träna skadefritt i kanoten.

De är enkla men effektiva:

Wall-extension, Ryckböj, Torsorotation m paddel, Latflex m paddel över huvudet, utfall.

Wall-extension eller wall-slide som den också kallas är en rörlighetsövning för skuldergördeln och dess muskler. Man kan säga att det är en form av egenmassage. Övningen ser mycket lättare ut än den är och brukar kännas rejält i stela muskler. Wall-extension utföres sittande med ryggen mot en vägg. Man strävar efter att hålla armbågar och händer tätt mot väggen hela tiden. 10 reps innan varje paddelpass bör ge resultat.

Ryckböj avslöjar enkelt men effektivt var man är stel i kroppen. Vid normal rörlighet ska man klara denna övning utan problem. Vid sittställningen i kanoten finns det risk att man stelnar till och gör övningen svår att utföra. Att tänka på är att bibehålla hälarna i marken hela tiden och armarna upp hela tiden. På videon nedan görs övningen med skivstång men i rörlighetssyfte används en käpp eller lämpligen paddeln.

Utfall är en klassisk övning som på ett effektivt sätt bibehåller rörligheten i bla höftböjarmusklerna. Torsorotation hjälper till att hålla igång rotationsrörligheten likaså sidböjningen kommer vid lateralflexion.

På bilderna används en käpp men det funkar naturligtvis även med paddel.

Lateralflexion

Utfall med käpp mot ryggen

Torsorotation

Annonser