Etiketter

, ,

Kanotistens muskler

Något jag ser ofta på kliniken är problem från området axel/skuldra/nacke. Antingen var för sig eller i kombination och beroende av varandra. Förvånandsvärt ofta kan ett smärtproblem härledas från en annan lokalisation. En nackspärr kan bero på ett problem från axeln, smärta i fingrarna kan komma från skuldergördeln etc.

För att förklara vad jag menar så kan jag ta ett fingerat patientfall. En patient med återkommande nackspärr kommer till kliniken. Jag behandlar nackspärren vars smärta kommer från nackkotpelaren. Nackspärrsmärtan strålar ner mot hö skulderblad och försvinner efter nackmanipulation. Nu visar sig en stelhet och smärta i området runt höger skuldergördel. Patienten berättar att det är den smärtan som han brukar ha. Han brukar få massage och då försvinner det tillfälligt men kommer snart tillbaka. Då jag testar massera så finner jag snart muskelknutor mellan skulderbladet och ryggraden. Massage på dessa gör att det stålar smärta ut i fingrarna på samma sida. Behandling för stela smärtande muskler är blodcirkulationsökande övningar så jag börjar ge honom ”wall extension” vilket effektivt brukar hjälpa vid dessa problem.

Patienten har dock stora problem att utföra övningen eftersom påträngande smärta kommer från höger axel. Efter axelundersökning konstateras ett inklämningsfenomen (tex bursit, muskelinflammation) då axelkulan går emot acromion (bentak). Vidare undersökning visar att inflammationen i axeln beror på en instabil led.

Om man tänker sig en kedja där ringarna är axel, skuldergördel, nacke så krävs det en fullgod styrka och rörlighet för att ha kontroll på kedjan. kedjan ska vara stabil oavsett var armen befinner sig. Om armen är nere eller uppe spelar ingen roll. Full kontroll och stabilitet krävs för att kedjan ska fungera effektivt. I detta fallet är det axelleden som inte klarar att hålla kulan på rätt plats hela tiden. Då kulan glider snett kan muskelsenor och bursor klämmas och gnidas mot acromion och blir således inflamerad. Om man inte klarar av att stabilisera armen med hjälp av axelleden så tar andra muskler vid och överbelastas lätt. Nästa steg i kedjan är skuldergördeln.

Skuldergöreln kallas det område som hjälper till att stabilisera skulderbladet (scapula). Skulderbladet kan röra sig upp, ner, fram, bak och rotera längs bröstkorgen. Musklerna runt skulderbladet spelar en enorm roll. Armen är bara fäst till resten av skelettet via nyckelbenet (claviceln). Vid en instabil axel överbelastas gärna området bakom och ovanför skulderbladet. Musklerna romboideus minor et major samt levator scapulae är ständigt spända. Smärta uppstår efter ett tag  i musklerna. Som ni ser på bilden så sträcker sig musklerna upp mot nacken och särskilt den översta m levator scapulae. Den kallas även skulderhöjaren och fäster på skulderbladet och tvärutskotten på nackkotorna. Ett ständigt drag i kotorna kan vara del i nackspärr där en låsning uppstår. Ett problem har blivit tre. Axelinstabilitet till skuldergördelöveransträngning till nackspärr.

Detta är en skadebild som i allra högsta grad kan uppstå hos kanotister. Speciellt den instabila axeln är något som man bör vara vaksam på. Kanotister blir väldigt starka vid inåtrotation av axeln och då dras kulan framåt. Har man svaga utåtroterare (eg infraspinatus) så börjar snart axeln glappa ur sitt läge och orsaka nämnda problem. Flera världskända kanotister på hög nivå har haft smärta av detta som gjort att de varit tvungna att avstå från paddling. Stabilitetsträning av rotatorkuffen med något mer inrikting på utåtrotation är ett måste för att effektivt utöva sin idrott på längre sikt.

Annonser